Comprar vivenda o llogar? Pros i contres de l’etern debat

El dubte entre comprar o llogar una vivenda és més comú del que ens imaginem. A tothom en algun moment se li ha plantejat el següent debat: Quina opció és millor, comprar o llogar un pis o casa? A BNA Consultors, com a gestoria a Tarragona de referència, hem ajudat a molts clients a prendre la millor decisió, que sovint, té molt a veure amb la situació personal i econòmica de cadascun d’ells.

Com ens hem trobat que és un tema molt recurrent i que sovint genera dubtes, hem decidit redactar un article sobre els pros i contres de comprar vivenda o llogar-la. En aquest article, escrit per professionals del sector immobiliari i que coneixen a la perfecció la situació actual de la compra i el lloguer, us donarem diferents consells perquè pugueu prendre la millor decisió.

Prendre la decisió de comprar o llogar un pis no és gens fàcil per què intervenen diferents factors en la tria. Alguns d’aquests factors, que després analitzarem en profunditat, són per exemple, l’edat, la feina, la localització, la solvència econòmica…

Sovint, un dels consells que BNA Consultors ofereix als seus clients és ordenar els factors que influeixen en la decisió per ordre d’importància. D’aquesta manera és més fàcil decidir.

Al cap i a la fi, decidir entre comprar o llogar un pis és qüestió de prioritats. Si vols analitzar totes les possibilitats al detall, continua llegint.

Els pros i contres de comprar una vivenda

Pros de comprar una vivenda

Comprar una vivenda, com és lògic té molts avantatges, però també té desavantatges. En aquesta part de l’article, ens centrem en els principals avantatges de comprar una vivenda.

És una inversió, no una despesa

Un dels pros més significatius i el fet més determinant per decantar-se a comprar un pis en comptes de llogar-lo és l’inversió. A diferència del lloguer, del que parlarem més endavant, els diners que gastes en la compra d’un pis, són diners que no es perden ni es malgasten, ja que al llarg dels anys, el comprador disposarà d’una propietat que li proporcionarà una necessitat bàsica que té l’ésser humà, una vivenda.

Possible revalorització

Un altre dels pros de comprar una vivenda és que, per norma, es revaloritzen amb els anys. Això vol dir que el valor de l’inmoble que compris augmentarà amb el pas del temps i podràs extreure un benefici en el cas que el vulguis vendre en un futur.

Pots treure rendibilitat llogant-lo

També podem considerar com avantatge el fet que compar un pis i per tant, convertir-te en propietari de l’immoble, et permet extreure una rendibilitat del mateix llogant-lo. Una de les tècniques més utilitzades pels propietaris és comprar un pis i pagar el préstec hipotecari amb el benefici que aconsegueixes del lloguer.
És important destacar que en el 99% dels casos, la quota d’hipoteca sempre és inferior al seu valor en una mensualitat de lloguer. És a dir, per un mateix immoble, pagaries una quantitat inferior d’hipoteca que de lloguer.

Contres de comprar una vivenda

Despesa econòmica

No hi ha cap dubte en el fet que, el gran inconvenient de comprar una vivenda és la despesa econòmica que suposa. Per a molts, l’opció de comprar moltes vegades no és possible perquè es necessita una inversió inicial que sovint prové d’uns estalvis que avui dia són difícils d’aconseguir.

Futur més planificat

Un altre hàndicap de comprar una casa o pis és que la decisió és molt més important i determinant que llogar un pis. Si t’equivoques en el lloguer, pots trencar el contracte i canviar-te de pis o casa, i les conseqüències no són tan greus. Però si el compres i no t’agrada, la situació es complica molt més.

Procés més llarg

També és un inconvenient el procés de la gestió. Comprar una casa és un tràmit lent, i que passa per moltes etapes i en el que participen 4 parts: El notari, el banc, el comprador i el venedor. Tots ells s’hi han de posar d’acord per reunir-se en el moment de la compravenda. En canvi, per formalitzar un lloguer només necessites una signatura. A més el contracte que és molt més fàcil d’elaborar que el de compra i venda.

Més despeses fixes en el dia a dia

Tots els habitatges, sigui en major o menor mesura tenen despeses fixes. En el cas d’un pis, el propietari sempre haurà d’assumir les despeses de la comunitat, entre d’altres. Si parlem d’una casa individual, hem de tenir en compte totes les despeses de manteniment tant exterior com interior.

Aquestes despeses acostumen a córrer del compte del propietari, per tant, el llogater no els ha d’assumir.

Els pros i contres de llogar una vivenda

Fins ara hem analitzat els pros i contres de comprar una propietat i per tant ja ens podem imaginar quines seran per tant els avantatges i desavantatges de llogar un pis o casa, les descobrim. 

Pros de llogar una vivenda

Facilitat econòmica

Quan vols llogar una casa o pis, a diferència de quan la vols comprar, no has de fer per obligació una gran inversió inicial. Com a molt et podem demanar una quantitat de fiança, però acostumen a ser preus raonables. De totes maneres, sempre pots trobar opcions que no et facin pagar fiança i on únicament hagis de pagar per avançat la primera mensualitat.

Opcions de canviar de vivenda sovint

Un altre dels grans avantatges de llogar un habitatge és que et permet ser molt més lliure a l’hora de mudar-te. Els contractes solen tenir permanències curtes, i el fet de trencar-los abans de temps acostuma a suposar només una penalització econòmica, sol ser el “no retornament de la fiança”.

Procés i paperassa molt més senzill

Llogar un pis o una casa és un procés molt senzill i ràpid. Un cop has trobat la propietat que encaixa amb les teves necessitats i el propietari està d’acord, només s’han de signar uns papers i ja es pot accedir a l’habitatge. Que els tràmits siguin tan simples és una gran avantatja, ja que sovint no tenim marge de temps i necessitem un procés ràpid.

Contres de llogar una vivenda

Volatilitat

Un dels majors inconvenients de llogar un pis o una casa és que el propietari sempre pot fer-te fora. És cert que hi ha contractes d’una durabilitat mínima, però hi ha certs motius pels quals el llogater pot rescindir el contracte, com per exemple, que necessiti el pis per viure, o per un familiar. Aquesta situació mai genera una sensació d’estabilitat en el llogater.

Decoració

Sovint les persones que viuen de lloguer no acostumen a invertir molts diners en la decoració de l’espai perquè en el fons no és un lloc on viuran sempre. Per tant, invertir diners a posar una estança maca quan en uns anys hauràs de marxar, no té gaire sentit per molta gent.

Despesa

Per últim, un dels contres de més pes per a moltes persones que finalment decideixen comprar, és que els diners del lloguer no s’inverteixen, simplement es gasten. Mai arriben a donar-te una propietat.

Si encara tens dubtes de si comprar o llogar una casa, no dubtis en posar-te en contacte amb el nostre equip, estarem encantats d’assessorar-te en tot el procés. 

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik