Novetats de la Fase 1 del pla de desescalada

Aquest darrer dissabte el govern ha anunciat quines zones sanitàries podrien accedir, a partir d’aquest dilluns 11 de maig, a la fase 1 del pla de desescalada. Entre les zones que, per la seva fortalesa sanitària i per l’escàs nombre de contagis han pogut avançar-hi, es troben les zones de l’Alt Pirineu i l’Aran, les Terres de l’Ebre i també el Camp de Tarragona.

En aquesta nova fase, i pel que fa a la restauració, es preveu que bars, cafeteries i restaurants puguin obrir les seves terrasses amb una limitació de l’aforament del 30 % respecte a la llicència de l’any anterior.

A més, l’Ajuntament de Valls ha anunciat que aquest any no cobrarà les taxes d’ocupació de la via pública (linkar el següent enllaç: https://www.valls.cat/la-ciutat/noticies/6082-l-ajuntament-no-cobrara-la-taxa-d-ocupacio-de-via-publica-a-les-terrasses-de-bars-i-restaurants) per tal d’ajudar al sector a recuperar-se. Els establiments també poden sol·licitar que s’ampliï l’espai per col·locar les terrasses, a fi i efecte de poder tenir més aforament. En aquest cas s’ha de sol·licitar expressament a l’Ajuntament.

Es preveu que la duració d’aquesta Fase s’estengui durant dues setmanes, però dependrà de com evolucioni la situació de contagis i ingressats de cada zona. Des de BNA Consultors us informarem puntualment sobre qualsevol variació que es produeixi, i restem a la vostra disposició per qualsevol dubte que pugueu tenir.

Us adjuntem, a continuació, un quadre informatiu amb els principals sectors i les mesures que es prenen en aquesta Fase 1:

SECTORS MESURES
LABORAL Continua el foment del teletreball sempre que sigui possible. Aplicació de les normes de Riscos Laborals adaptades al COVID-19 segons l’activitat: s’ha de disposar de gel hidroalcohòlic i s’ha de substituït el sistema de control horari dactilar per un altre o desinfectar-lo després de cada ús, i mantenir les distàncies de seguretat.
PERSONAL Continua el passeig de nens, adults i convivents i les mesures que ja havia a la fase 0. Es pot circular per la zona del domicili que estigui en Fase 1 (per exemple, pel Camp de Tarragona). S’estableixen mesures per la protecció dels grups vulnerables: no es poden visitar familiars en grup de risc si es tenen símptomes, etc. Es permet el contracte social en grups reduïts de persones no vulnerables o amb patologies prèvies (amb un màxim de 10 persones) Es pot circular en vehicles privats al màxim d’ocupació, sempre que les persones convisquin al mateix domicili.  Es poden realitzar vetlles amb un número limitat de familiars (15 en espai obert i 10 en espai tancat), mantenint els protocols de distància física i seguretat.
SERVEIS SOCIALS Es reactiven progressivament els serveis socials, amb especial atenció els col·lectius desfavorits, compliment amb les recomanacions sanitàries. Entre ells, persones amb discapacitat, teràpies d’atenció, ocupacions, rehabilitació i psicosocials. S’inicia l’atenció domiciliària i de seguiment de persones grans que no visquin en residències.
EDUCACIÓ I UNIVERSITATS Els centres educatius obren per la seva desinfecció, condicionament i torna el personal administratiu i preparador dels docents i el personal auxiliar. Obren les universitats per la desinfecció, condicionament i per gestions administratives i d’investigació. Obren els laboratoris universitaris.
CIÈNCIA I INNOVACIÓ Reobertura gradual de les instal·lacions cientifico-tècniques tancades per no considerar-se essencials. Es poden celebrar seminaris i congressos científics respectant la distància social de 2 metres i amb aforament màxim de 30 persones, garantint el compliment dels protocols de seguretat.  
COMERÇ MINORISTA I ACTIVITATS DE PRESTACIÓ DE SERVEIS Poden obrir tots els locals i establiments que no tinguis caràcter de centre o parc comercial (locals de menys de 400 m2). Això no altera l’activitat dels establiments dels centres comercials que ja poguessin estar oberts. Ja no cal cita prèvia. Aforament limitat al 30 %, amb distància mínima de 2 metres, i quan no sigui possible, es limitarà a 1 client. S’establirà un horari d’atenció preferent per majors de 65 anys. Si l’Ajuntament ho proposa, es podran reiniciar els mercats de venda a l’aire lliure a la via pública, amb distància entre els venedors i delimitació del mercat, amb aforament màxim del 25 % dels venedors habituals per poder mantenir la distància de seguretat.
HOSTELERIA, RESTAURANTS I CAFETERIES Poden obrir les terrasses, limitades al 50 % de l’aforament i les taules segons la llicència municipal assegurant la separació de 2 metres entre taules. Els establiments poden sol·licitar als ajuntaments incrementar l’espai d’ocupació de la via pública per augmentar el nombre de taules, però sempre respectant l’aforament màxim del 50 %.
HOTELS I ALLOTJAMENTS TURÍSTICS Poden obrir sense utilitzar les zones comuns i amb restriccions en restauració i altres activitats, amb reforç de les mesures de desinfecció, normes de salut i higiene.
AGRICULTURA Poden obrir les activitats agroalimentàries i pesqueres que mantenien restriccions.
ACTIVITATS CULTURALS I D’OCI Poden obrir les biblioteques per préstec i lectura amb limitació de l’aforament (tot i que de moment i fins poder garantir la seguretat la majoria de biblioteques de Catalunya romandran tancades). Es poden celebrar actes i espectacles culturals amb menys de 30 persones en llocs tancats (1/3 de l’aforament) Es poden celebrar actes i espectacles culturals a l’exterior de menys de 200 persones, sempre i quan es faci assentat i mantenint la distància de 2 metres. Poden obrir els museus, per visites, però no per activitats culturals, a un 1/3 de l’aforament amb control per evitar aglomeracions. Es pot reprendre el turisme actiu i de natura per grups limitats de persones. Es permet el rodatge i producció de cinema i sèries.
ESPORT PROFESSIONAL I FEDERAT Poden obrir els centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i si és possible, en torns. Es poden iniciar entrenaments en lligues professionals.
ESPORT NO PROFESSIONAL Poden obrir-se les instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic, només per practicar esports en els que no hi hagi contacte (atletisme, tennis, etc). Es poden realitzar activitats esportives individuals amb cita prèvia en centres esportius que no impliqui contacte físic ni ús de vestidors.
LLOCS DE CULTE RELIGIÓS Poden obrir els llocs de culte amb limitació d’1/3 de l’aforament.
MOBILITAT URBANA I PERIURBANA S’incrementa el servei de transport públic en entorns urbans al 80-100% dels serveis. S’estableixen mesures de gestió de la demanda de passatgers i d’ocupació màxima. És obligatori dur mascareta.
MOBILITAT TERRESTRE DE MITJA I LLARGA DISTÀNCIA (FERROVIARI I EN AUTOBÚS) Es mantenen les condicions actuals, amb limitació de l’oferta de serveis del 30% del normal i limitació del 50% de l’aforament dels vehicles. Es prohibeix el càtering als serveis ferroviaris.
MOBILITAT AÈRIA Segueixen en vigor els acords europeus i internacionals en matèria de seguretat. Restringida excepte per activitats essencials. No es prenen mesures addicionals.
TRANSPORT MARÍTIM Es mantenen condicions actuals. L’ocupació es limita al 50% en butaques separades a més de dos metres, i al 100 % en camarots sempre que siguin ocupats per persones que resideixin al mateix domicili.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik